Social Icons

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Θύελλα αντιδράσεων από την προκαταβολή του τσεκ

Με ταλαιπωρία, γκρίνια και διαμαρτυρίες ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου η καταβολή μέρους των αγροτικών επιδοτήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει η παρακράτηση υψηλών ποσών επί των επιδοτήσεων από τις τράπεζες και τις Ενώσεις. Οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την Πειραιώς και την Παγκρήτια Τράπεζα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βρίσκουν έστω και ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους, γεγονός που προκαλεί πρωτοφανή αγανάκτηση και εκνευρισμό. Την πρώτη μέρα, μπορούσαν να εκταμιεύσουν μόνο οι δικαιούχοι που συνεργάζονται με την Αγροτική Τράπεζα. Από σήμερα Τρίτη 22 του μήνα, εκτός απροόπτου, μπορούν να εισπράττουν μέρος των χρημάτων τους και οι παραγωγοί οι οποίοι συνεργάζονται με την Πειραιώς και την Παγκρήτια Τράπεζα.
Στο νομό Ηρακλείου δίδεται το 60% επί του συνόλου των επιδοτήσεων. Υπολογίζεται ότι ο νομός Ηρακλείου θα εισπράξει, στην παρούσα φάση, περίπου 100 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα «πέσει» και στην αγορά. Στους παραγωγούς άλλων νομών όμως δίδεται μόνο 40 - 50%, επειδή δεν είχαν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των μητρώων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ταμειακή διευκόλυνση
Τα χρήματα των επιδοτήσεων, όπως προαναφέρθηκε το 60% επί του συνόλου, δίδεται με τη διαδικασία της ταμειακής διευκόλυνσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ότι η χώρα μας δεν μπορούσε να πληρώσει απευθείας το σύνολο των επιδοτήσεων επειδή δεν ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση των μητρώων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Κατά συνέπεια, τα χρήματα δίδονται στους παραγωγούς μέσω άτοκου δανείου με επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.
Πρακτικά αυτό για τους παραγωγούς σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις με κάρτες από Αυτόματα Μηχανήματα των τραπεζών. Επιβάλλεται να πάνε στα καταστήματα, να περιμένουν στις «ουρές» για να υπογράψουν έγγραφα ότι συναινούν με το περίφημο άτοκο δάνειο (ταμειακή διευκόλυνση).
Έτσι, υφίστανται άλλη μία ταλαιπωρία.

Λίγα τα λεφτά….
Όπως είναι επόμενο οι παραγωγοί διαμαρτύρονται και επειδή δεν εισπράττουν το σύνολο των επιδοτήσεων τους. Ειδικότερα οι δικαιούχοι του νομού Ηρακλείου έχουν «τρέξει» πολλές φορές στις Ενώσεις για τα μητρώα, κατάφεραν να ψηφιοποιήσουν σε ποσοστά που προσεγγίζουν το 100% κι όμως εισπράττουν μόλις το 60% των επιδοτήσεων τους. Για παράδειγμα ένας παραγωγός που περίμενε να εισπράξει 1000 ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις του τώρα ο λογαριασμός του πιστώνεται με 600 ευρώ (ενώ είναι εντάξει με το μητρώο του) μείον των κρατήσεων που κάνει η Ένωση του για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων (περίπου 150 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Με λίγα λόγια «στο χέρι» παίρνει 450 ευρώ!! Επόμενο είναι να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και να διαμαρτύρεται…

Δόσεις και κρατήσεις
Ορισμένοι παραγωγοί που οφείλουν δόσεις στην ΑΤΕ και στις Ενώσεις αγροτικά εφόδια, μπορούν να κάνουν ανάληψη σε πολύ μικρότερα ποσά. Για παράδειγμα, αν ένας παραγωγός λαμβάνει ετησίως επιδότηση 1700 ευρώ, τότε στην παρούσα φάση ο λογαριασμός του πιστώνεται μόνο με 1.000 ευρώ. Αν οι οφειλές του παραγωγού σε ΑΤΕ και Ένωση είναι υψηλότερες των 1000 ευρώ, τότε λαμβάνει «στο χέρι» μόνο τα 400 ευρώ. Τα υπόλοιπα «πάνε» κατά 40% (400 ευρώ) στην Ένωση και κατά 20% (200 ευρώ) στην ΑΤΕ.
Δεν ξέρουμε όμως τι θα πράξουν οι υπόλοιπες τράπεζες, κάτι το οποίο θα φανεί σήμερα.

«Βαρύ» το κόστος της ενεργοποίησης
Αυτό όμως που εξοργίζει περισσότερο από όλα τους παραγωγούς είναι το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από τις Ενώσεις. Ενώ τώρα εισπράττουν το 60% των επιδοτήσεων, οι περισσότεροι δεν έχουν άλλες οφειλές στις Ενώσεις τους, αναγκάζονται να πληρώνουν το 100% του κόστους ενεργοποίησης.
Για παράδειγμα, ένας αγρότης που λαμβάνει 2100 ευρώ σύνολο επιδοτήσεων ολόκληρη τη χρονιά, τώρα εισπράττει το 60% δηλαδή 1.260 ευρώ. Βάσει του τιμοκαταλόγου της Ένωσης Ηρακλείου του γίνεται κράτηση επί του κόστους της ενεργοποίησης 160 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 190,40 ευρώ.
Με λίγα λόγια ο παραγωγός που περίμενε να εισπράξει 2100 ευρώ, τώρα μπορεί να πάρει μόνο 1.069,6 ευρώ, κάτι το οποίο και βέβαια τον δυσαρεστεί. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι παραγωγοί κυρίως όσοι εισπράττουν κάτω από 5000 ευρώ ετησίως είναι συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα αγροτικά μητρώα.
Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν το αντικείμενο συνάντησης που έγινε χθες το βράδυ μεταξύ της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ και εκπροσώπων των Ενώσεων του νομού Ηρακλείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Sample text

Sample Text

Ο Οφέλτης υπήρξε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, γιος του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου, που βρήκε άτυχο θάνατο σε βρεφική μόλις ηλικία.